Programul „Prima Casă” își reduce treptat plafonul. Soluțiile pregătite de bănci pentru a-și păstra clienții

Programul „Prima Casă își reduce treptat plafonul. Soluțiile pregătite de bănci pentru a-și păstra clienții

Anul acesta, fondurile pentru garanțiile la „Prima Casă” s-au epuizat, iar Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM susține că nu vor mai fi suplimentate, la fel cum s-a întâmplat în anii anteriori.

Însă, băncile au pregătit variante alternative la creditul „Prima Casă”. MEDIAFAX prezintă câteva dintre produsele bancare destinate celor ce vor să-și achiziționeze sau să-și construiască o locuință ori să-și cumpere un teren.

„Creditul BCR Casa Mea”se apropie de „Prima Casă”. Acesta vine cu o dobândă fixă în primii cinci până la zece ani, în funcție de opțiunea clientului, păstrându-se astfel un control asupra bugetului, indiferent de modul în care fluctuează ROBOR. Dobânda este de 4,1%/an în primii cinci ani, iar ulterior aceasta devine variabilă – ROBOR la 6 luni+2,6%. Condiția este ca salariul să se încaseze într-un cont deschis la BCR și să se încheie o asigurare de viață la bancă”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Dana Demetrian, vicepreședinte retail și private banking, BCR. Perioada de creditare este de maximum 30 de ani, iar avansul minim este de 15%. Nu se percepe comision de analiză, comision de administrare și nu există risc valutar deoarece creditul se acordă în lei.

O altă variantă la creditul cu garanție de stat este „Prima nostră casă”, de la CEC Bank. „Clienții pot opta pentru creditele ipotecare din ofertă băncii, cu un avans de minimum 15% și o perioadă maximă de creditare de 35 de ani. Dobândă este una avantajoasă, fiind compusă din ROBOR 6M + 2,40 p.p. (în cazul în care creditul se achiziționează la pachet cu credit prin card), respectiv ROBOR 6M + 2,50 p.p. (fără achiziționarea împreună cu credit prin card). În situația unui avans mai mare sau egal cu 30%, nivelul dobânzii practicate este ROBOR 6M + 2,15 p.p. în cazul în care creditul este achiziționat la pachet cu un credit prin card, respectiv ROBOR 6M + 2,25% p.a. fără achiziționarea la pachet cu credit prin card”, au răspuns reprezentanții CEC Bank, la solicitarea MEDIAFAX.

Astfel, clienții pot beneficia de o perioadă de grație flexibilă, stabilită în funcție de termenul de creditare solicitat. Pentru aceste facilități de credit, bancă percepe un comision de analiză dosar în valoare de 500 lei și un comision de administrare credit de 0,04%, aplicat la soldul lunar al creditului.

„La calculul venitului net pe bază căruia se stabilește capacitatea de plată se pot lua în calcul toate veniturile certe cu caracter de permanență ale clientului și familiei acestuia. În plus, clienții care solicită credite ipotecare în perioadă 1 septembrie-31 decembrie 2017 pot beneficia de serviciul Mobile Banking fără plată abonamentului lunar, pentru primele 12 luni”, se arată în răspunsul CEC Bank.

Și Raiffeisen Bank are o alternativă la „Prima Casă”- creditul imobiliar „Casa Ta”.

Cei care își încasează salariul sau pensia în cont la Raiffeisen Bank beneficiază de dobândă preferențială . De asemenea, există posibilitatea de a plăti prețul imobilului în euro, la cursul de schimb al Băncii Naționale a României (BNR), o facilitate oferită de Raiffeisen Bank pentru creditele de achiziție locuință. Iar preabrobarea creditului este valabilă 90 de zile.

„Casa Ta” are o dobândă fixă pe șapte ani, de la 5,25%, dacă incasezi salariul pe cârd Raiffeisen Bank (5,5% oferta standard).

Creditul imobiliar, Casă Ta dobândă fixă pe șapte ani, de la 5,25%, pentru cei ce își încasează salariul pe card Raiffeisen Bank, finanțarea fiind acordată pentru achiziție, renovare, construire locuință sau achiziție teren. Valoarea creditului poate varia între 5.000 și 300.000 de euro, echivalentul în lei. După primele șase luni de rambursare se poate opta oricând pentru trei luni de pauză la plată ratelor. Se instituie ipotecă de rang 1 asupra imobilului achiziționat sau asupra proprietății unor terțe persoane. Perioada de acordare a împrumutului este între trei și 30 de ani, iar avansul între 15% – 45% din valoarea imobilului (avansul de 15%, respectiv 20% , se aplică pentru achiziția imobilelor din localitațile cu un indice pozitiv de evoluție a pieței imobiliare).

O altă variantă este creditul imobiliar pentru proiecte rezidențiale destinat achiziției unui imobil în proiecte rezidențiale. Valoarea împrumutului poate varia între 5000 și 300.000 de euro, pe o perioadă între trei și 30 de ani. Avansul este de 15% din valoarea imobilului, iar dobânda este fixă în primii șapte ani (4,75%) sau variabilă – ROBOR la trei luni+3%.

Conform strategiei Programului „Prima Casă”, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere un plafon anual de garanții în cadrul Programului de aproximativ 2,5 miliarde de lei pentru primul an (2017), câte două miliarde de lei pentru fiecare an pentru anii doi, trei, și patru (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde de lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate și contractate în cadrul Programului, factorul cel mai important atât în dimensionarea cererii, cât și a ofertei de locuințe, solicitare venită în procesul de consultare cu diferitele entități implicate/interesate (atât consumatorii de credite cât și finanțatorii și dezvoltatorii de locuințe).

Reducerea graduală a plafonului de garanții are în vedere o reducere graduală a intervenției statului prin garantare asumând că piața creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creșterea accesibilității populației la produsele standard ale băncilor.

„Aceste niveluri de plafoane vor susține un volum de credite contractate pentru achiziția de locuințe de aproximativ 21-22 miliarde de lei pe perioada strategiei. Asumând o proporție echilibrată de consum a plafoanelor de garanții în primul an al strategiei între creditele contractate pentru locuințe noi sau consolidate și cele vechi urmată de o creștere a proporției creditelor pentru locuințe noi sau consolidate urmare politicii de tintire a acestora prin acordarea de procente diferite de garantare în urmatorii patru ani ai strategiei (1,25 miliarde din plafoanele anuale alocate în perioada 2018-2020 și un miliard lei în anul 2021 fiind consumate pe credite noi/consolidate) prin Programul Prima Casă s-ar susține aproximativ 12 miliarde de lei pentru achiziția a aproximativ 200.000 de noi locuințe și/sau locuințe consolidate (o medie de aprox 40.000/an asumând o valoare medie a locuinței de aprox 60.000 euro)”, se arată în strategia Programului „Prima Casă”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim...
Frig și multă ploaie și zăpadă, până la mijlocul lunii decembrie
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Starul baletului Vladimir Shklyarov a murit după ce a căzut de la un balcon. Cum...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cu cât s-a vândut la licitație un ceas de buzunar dăruit căpitanului care a salvat...